Kako da efikasno završite i one obaveze koje najmanje volite?

21 oktobra 2019

Može li sve sad i odmah i, uz to, da bude besprekorno?

Kada bi me neko pitao da se predstavim u jednoj rečenici, to bi definitivno bila ova. Sada znate da ovaj blog piše najnestrpljivija osoba ikada, koja bi svašta nešto da uradi, postigne, nauči, završi, da se sve to ostvari momentalno i da bude perfektno.

Sa druge strane, moram priznati da, iako volim svoj posao, postoje zadaci na koje bih najradije zaboravila. Njihovo obavljanje često odlažem i ostavljam za “poslednji čas”, a i tada mi je često teško da se nakanim da ih obavim (ja sam ona koja je za vrijeme studija početak učenja dosadnog predmeta ostavljala za pun sat i izmišljala slične metode odlaganja neizbježnog).

Coca-Cola podrška mladima radionice su me podsjetile na to da ovo baš i nije najsjajnija ideja, a znam po sebi da ukoliko dugo praktikujem navedeno, dolazi do umora, greški koje se toliko trudim da izbjegnem, a panika u neograničenim količinama je tu kao obavezan začin.

Zbog toga već neko vrijeme, svakog petka krajem radnog dana na papir stavljam obaveze za narednu sedmicu, kako bih što bolje organizovala vrijeme i prioritete, uz obavezno ostavljanje prostora za slučaj da iskrsnu hitni i neodložni zadaci.

Čitava poenta je u definisanju šta jeste, odnosno nije, hitno i bitno, pa ću tako primarno biti fokusirana na ono što je i hitno i bitno (npr. važni poslovi koje su definisani kratkim rokovima i sastanci sa klijentima), dok ću skrolovanje Instagrama i sva usputna ćaskanja ostaviti za kraj, jer ipak to nije ništa što ne može da bar malo da sačeka. Disciplina je i ovdje ključna, pa se sada trudim da pomenute zadatke koje mi nisu omiljeni, radim i završavam čak i onda kada najradije ne bih.

Saznanje kako da odredim prioritete, uz određivanje dominantne boje ličnosti i njenu važnost, kao i asertivnu komunikaciju (o kojoj ću pisati u narednom blogu) tri su najdragocjenija znanja i vještine koje sam dobila na Coca-Cola podrška mladima radionici.

Teško je izdvojiti samo tri ključna znanja ili vještine, jer su ove radionice koncipirane kroz tri veoma intenzivna dana i dosta novih znanja.

Svi smo različiti i svima će drugačije stvari biti korisne, zbog toga, pratite obavještenja o radionicama i prijavite se, jer su dobra zabava, nova poznanstva i korisno utrošeno vrijeme zagarantovani.

Sanja Mračević, ambasador Coca-Cola podrška mladima programa