Asertivna komunikacija – a šta je to?

8 novembra 2019

Vjerovatno ste mnogo puta slušali o važnosti neverbalne komunikacije i toga kako ona može da pojača, zamijeni, ali često i protivuriječi verbalnoj poruci (ono kad čujete: “Baš mi je drago što te vidim”, uz pratnju “kiselog” osmijeha i tačno 0% ushićenosti u glasu). Međutim, šta je sa asertivnom komunikacijom?

Ovo je jedan od pojmova koje sam imala priliku da čujem više puta, ali nikad nisam bila u potpunosti sigurna na šta se tačno to odnosi, sve do Coca-Cola podrška mladima radionica i saznanja da je u pitanju ništa drugo do, često puta pominjanog, “ja sam okej, ti si okej” stava.

Asertivna komunikacija je suprotna pasivnoj, agresivnoj i pasivno-agresivnoj i definitivno je najzdravija. Konfliktne situacije su često neizbježne, ali osobe koje imaju veoma razvijenu asertivnost će čak i u tada biti direktne i jasne, ali u isto vrijeme i konstruktivne. Sve to će im, praćeno pozitivnim stavom, pomoći da iskomuniciraju šta je tačno to što im smeta, kako to utiče na njih i predložiti šta se može uraditi kako bi se situacija riješila i ne bi ubuduće dolazilo do ponavljanja iste.

Na primjer, zamislite da se sa kolegom pripremate za javni nastup koji uskoro počinje. Koliko god da su i kod vas prisutni trema i napetost, kod vašeg kolege su oni pojačani u tolikoj mjeri da ne prestaje da “cupka” nogom i nervozno “škljocka” hemijskom olovkom, što vas dekoncentriše.

Asertivnost je u ovom slučaju da kolegu lijepo zamolite da prestane sa tim, jer zbog toga ne možete da pratite sopstveni tok misli, uz predlog da zajedno prođete svoje govore i orhabrite ga riječima podrške, ističući kako je trema prisutna i kod vas.

Pretpostavljam da razumijete koliko je ovo bitno kada vam najveći dio radnog dana prođe u komunikaciji. Čime god da se bavite, asertivnost je izuzetno važna, a kako da je steknete u komunikaciji, saznajte baš na Coca-Cola podrška mladima radionici ☺ Koje vas sve radionice očekuju do kraja godine možete pogledati na linku: https://coca-colapodrskamladima.me/kalendar-radionica-2019/

Sanja Mračević, ambasador Coca-Cola podrška mladima projekta