Kada ste poslednji put osvježili vaš LinkedIn profil?

20 maja 2019

Vjerujem da je velikom broju ljudi, kada vide oglas za neku obuku, jako stalo do toga da saznaju ko su predavači, šta je to novo što mogu naučiti, koju novu vještinu mogu steći, da li će dobiti diplomu o završenoj obuci koju će kasnije moći da prilože uz svoj CV itd. Isto sam razmišljao i ja, odlučujući da li da se prijavim na Coca-Cola podrška mladima radionicu. Popunjavajući prijavu osjećao sam da je to ispravna odluka, a kasnije se ispostavilo da sam bio u pravu. Zaista, teme koje smo tamo obrađivali od velikog su značaja za profesionalni razvoj mladog čovjeka i odlična osnova za početak poslovne karijere.

Međutim, pored znanja i vještina koja smo imali prilike da steknemo, ja bih stavio fokus na jednu temu kojoj smo tokom radionica posebno posvetili pažnju, a to je umrežavanje. Upravo tokom ove radionice sam imao priliku da se uvjerim koliko je bitno da već sada počnemo da gradimo našu mrežu kontakata, a da su ovakva okupljanja svakako jedan od odličnih načina za upoznavanje novih ljudi, koji posjeduju široka znanja i interesovanja.

Svjedoci smo da živimo u eri digitalizacije i da se veliki dio komunikacije obavlja putem elektronskih uređaja. Naravno, kada govorimo o komunikaciji, nezaobilazna tema su društvene mreže, za koje moramo priznati da su odličan alat za kreiranje naše mreže kontakata, ukoliko ih koristimo na pravi način. Posebno bih izdvojio društvenu mrežu Linkedin, čiji sam značaj spoznao upravo na ovoj radionici.

Profil na ovoj mreži sam kreirao još tokom prve godine studija i kako je kreiran tada, nijesam ga više dopunjavao. Kada smo na radionici govorili kakav ne treba da bude profil na ovoj mreži, i kada sam kasnije čitao o greškama koje se trebaju izbjeći prilikom popunjavanja Linkedin profila, ja sam se pronašao u gotovo svakoj od navedenih. Loša fotografija, nepopunjena polja, zastarjele informacije, čini mi se da sam pogriješio sam sve što se moglo pogriješiti ☺.

Spoznavši značaj Linkedin-a, kao odlične mreže za kreiranje i održavanje svoje mreže poslovnih kontakata, odlučio sam da poradim na njemu kako bih ga za početak doveo u pristojno stanje. Iskoristio sam znanje stečeno na radionici, kao i još neke dodatne instrukcije, koje sam uspio pronaći na internetu, tako da sada mogu kazati da sam zadovoljan njime.

Međutim, u životu se vodim geslom „uvijek može bolje“, tako da ću naravno i dalje nastaviti da unapređujem svoj profil. Ono što bih preporučio svima, koji se nakon čitanja ovoga bloga odluče da naprave svoj profil ili da se pozabave „sređivanjem“ postojećeg, jeste to da izaberu odgovarajuću fotografiju, da unose tačne informacije i da povedu računa o pravopisu, kako bi izbjegli eventualne greške. Ovo su samo osnovni savjeti, ali mnogo više vas čeka na Coca-Cola podrška mladima radionici, za koju se možete prijaviti na sajtu: www.coca-colapodrskamladima.me!

Naravno, kao što sam i pomenuo na internetu se može naći veliki broj značajnih informacija u vidu raznoraznih tutorijala ili blogova, koji mogu biti od ogromne koristi prilikom popunjavanja profila.

Za kraj, moram istaći da sam putem Linkedin-a uspio da se povežem sa velikim brojem istaknutih ljudi iz sfera menadžmenta i i biznisa, oblasti koje su u centru mojih interesovanja, te sam čitajući brojne njihove objave, uspio da unaprijedim sebe u tom polju. Naravno, ova mreža mi je i omogućila da sa njima razmjenjujem brojna znanja i iskustva, za što vjerujem da ćete biti saglasni sa mnom, ako kažem da je to i te kako značajno za mladog čovjeka, koji počinje da gradi svoju karijeru.

Dušan Šćepanović – diplomirani ekonomista
Menadžer projekta „Legends of the fortress“, u Opštini Danilovgrad