Zašto mi je Coca-Cola podrška mladima radionica koristila kao umjetnici?

16 juna 2019

Znate ono kad ste studenti i jedva čekate da završite fakultet? I onda pomislite – najteže je prošlo, sad ću lako, jer ću da radim ono za šta sam se školovala. Baš tada se suočimo sa stvarnim svijetom. Svijetom koji mjeri naše uspjehe, u kojem se takmičimo sa drugima, u kojem ne pobjeđuju uvijek najbolji već oni najsnalažljiviji.

U svijetu poslije fakulteta, talenat ne mora da znači i uspjeh. Kao školovana umjetnica, poznajem mnogo umjetnika koji ne prosperiraju od svoje umjetnosti i često se nalaze zarobljeni u onom mitu o „gladnom umjetniku“, ljuteći se na svijet što nije bolji prema njima, što niko ne „otkriva“ njihovu umjetnost. Sigurna sam da se ovo može primijeniti i na svaku drugu oblast, poput prava, ekonomije, građevine…

Ja sam shvatila da ne želim da čekam da moje talente „otkriju“, već da želim da naučim kako sama da predstavim sebe i svoj rad. Iz tog razloga sam se prijavila na Coca-Cola podrška mladima radionicu.
Od početka sam shvatila zašto se radionica tako zove – PODRŠKA MLADIMA. Ovo je projekat u kojem nas mlade zaista osnažuju, gdje dobijamo poslovna znanja, ali i set ličnih vještina, koje su nam važne čime god da se bavimo. Ono što mi se posebno svidjelo jeste što sam od predavača i drugih polaznika na radionici dobila odgovor na svako pitanje i što smo grupno razmatrali najbolje odgovore. Radionice su veoma interaktivne i traže učešće svakog od nas. Najveći utisak na mene je ostavio zadatak u kojem sam morala da simuliram prodaju slika pred cijelom grupom. Tu sam vidjela koliko je zahtjevno
komunicirati svoje lične vizije i razloge, ali naučila da razumijem perspektivu onog drugog – neko će kupiti sliku jer mu se slaže sa bojom zida, neko zbog same slike ili osjećanja koja mu budi, neko zbog umjetnika i njegove priče.

Ovo iskustvo me osnažilo i ja sam nakon tri nezaboravna Coca-Cola podrška mladima dana otvorila svoj atelje i počela da intenzivnije prodajem crteže. Naučila sam da slobodnije izražavam umjetničke impresije, a što svaki kupac (sad već iz iskustva kažem) voli i želi da čuje. Komunikacijske vještine koje sam unaprijedila na radionici pomogle su mi da shvatim koliko je bitno uključivati druge ljude u svoj rad. Moja umjetnost ne može da bude namijenjena samo odabranima, već svim ljudima koji žele da uživaju u njoj.

Nema tako velike umjetnosti koja ne može da se podijeli sa drugima. Pored umjetnosti, srećna sam što mogu sa mladima da podijelim iskustvo toga da sam dio Coca-Cola podrška mladima priče. Nadam se da će moja priča i vas inspirisati da se prijavite za radionicu i osnažite sebe u ispunjenju svojih profesionalnih snova! Krenite od ove adrese: www.coca- colapodrskamladima.me !